Kontakt osobisty z pracownikami PSSE jest możliwy po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym lub mailowym. Sprawy prosimy w miarę możliwości załatwiać poprzez telefon, e-mail, e-PUAP lub pocztą tradycyjną.

  •  Infolinia dla obywatela w sprawie kwarantanny i zdrowia tel.  222 500 115 
    Chcesz uzyskać odpowiedź online? Pytania i odpowiedzi oraz chat 24/7
    (kliknij tutaj, chat ikona w prawym dolnym rogu)
  • Telefoniczna Informacja Pacjenta NFZ  800 190 590  - tu przez całą dobę uzyskasz informacje o postępowaniu w sytuacji podejrzenia zakażenia koronawirusem
  • Informacja dotycząca kwarantanny dla przekraczających granicę tel. 987 - w celu uzyskania informacji o wyznaczonych miejscach kwarantanny zbiorowej (instytucjonalnej) oraz obowiązującej w tym zakresie procedurze
  • Informacja MUW dla seniorów tel.  12 392 11 10 w godz. 8-17
  • Infolinia MRPiPS ws. wytycznych dla żłobków i klubów dziecięcych (dla samorządów, dyrektorów i pracowników tych placówek) tel. 22 461 60 68 od pon-pt w godz. 9–15

Aplikacja kwarantanna domowa
https://www.gov.pl/web/koronawirus/kwarantanna-domowa

W 12 dniu kwarantanny zrób test - Jesteś na kwarantannie i chcesz wiedzieć, czy jesteś zakażony koronawirusem? 12. dnia możesz zrobić test w mobilnym punkcie pobrań.

Bieżące informacje i pytania odnośnie koronawirusa znajdują się w  serwisie rządowym: https://www.gov.pl/web/koronawirus
Wszystkie publikowane na tej stronie materiały to oficjalne komunikaty, informacje, porady  
potwierdzone przez Ministerstwo Zdrowia i Główny Inspektorat Sanitarny.

Wytyczne zamieszczone na stronach poszczególnych ministerstw we współpracy z GIS
https://gis.gov.pl/aktualnosci/wytyczne-zamieszczone-na-stronach-poszczegolnych-ministerstw-we-wspolpracy-z-gis/


Czerniak skóry jest nowotworem coraz częściej występującym w  naszym społeczeństwie. Co roku odnotowuje się około 50 000 przypadków nowych zachorowań na nowotwory skóry. W tym około 2500-3000 stanowią zachorowania na czerniaki.

Ze wszystkich stron docierają do nas mity i półprawdy dotyczące zdrowego życia. Z inicjatywy Instytutu Żywności i Żywienia powstała strona, na której znajdziemy rzetelne informacje o zdrowym żywieniu. ncez.pl - to adres nowej strony internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Jej...

PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W WIELICZCE PRZYPOMINA O OBOWIĄZKU NIEODPŁATNEJ REJESTRACJI DZIAŁALNOŚCI ROLNICZEJ W PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ.

NIEODPŁATNEJ REJESTRACJI NALEŻY DOKONAĆ:

1.  POPRZEZ ZŁOŻENIE WNIOSKU NA URZĘDOWYM FORMULARZU DOSTĘPNYM NA STRONIE INTERNETOWEJ: ...

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat skutków zażywania dopalaczy? Jakie są możliwości leczenia i terapii? Gdzie uzyskać pomoc i wsparcie? Masz wątpliwości czy Twoje dziecko zażywa niebezpieczne i nieznane substancje?

Wakacje to szczególny czas, który kojarzy się z odpoczynkiem, beztroską, słońcem i zabawą. W tym, żeby właśnie tak było pomagamy my – Państwowa Inspekcja Sanitarna. Żeby każda kąpiel była bezpieczna i orzeźwiająca, kontrolujemy stan sanitarny oraz...

Papieros elektroniczny, czyli tzw. e-papieros to elektroniczny system dostarczający nikotynę. Jest to urządzenie elektroniczne, które podgrzewa dedykowany roztwór inhalacyjny (e-liquid) do temperatury około 200-300°C, wytwarzając aerozol, który drogą inhalacji dostarczany jest do układu oddechowego użytkownika.

Stanowisko MEN ws. używania e-papierosów

W ślad za informacją otrzymaną z Głównego Inspektoratu Sanitarnego w Warszawie, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wieliczce, zamieszcza stanowisko Ministra Edukacji Narodowej ws. używania e-papierosów przez dzieci i młodzież.

Czytaj więcej...

Inne formy wychowania przedszkolnego

W celu ułatwienia dostępu do wychowania przedszkolnego dzieci w wieku do 5 roku życia Ministerstwo Edukacji Narodowej wprowadziło zmiany legislacyjne. Od dnia 1 stycznia 2008r. wychowanie przedszkolne może być prowadzone również w innych formach.

Czytaj więcej...

Jak zadbać o miejsce pracy ucznia

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. Nr 6 z dnia 22 stycznia 2003r., poz. 69) § 2 „Dyrektor zapewnia bezpieczne i higieniczne warunki pobytu w szkole lub placówce …”, a w myśl § 9 ust. 2 „Sprzęty, z których korzystają osoby pozostające pod opieką szkoły lub placówki, dostosowuje się do wymagań ergonomii” oraz ust. 3 „Szkoły i placówki nabywają wyposażenie posiadające odpowiednie atesty lub certyfikaty”.

Czytaj więcej...

OWSICA W ŻŁOBKACH I PRZEDSZKOLACH

Owsica to choroba pasożytnicza bardzo rozpowszechniona u dzieci. Sprzyja jej przebywanie w żłobkach, przedszkolach, szkołach, internatach i domach dziecka, czyli wszędzie tam, gdzie dzieci przebywają ze sobą w dużych skupiskach. Kontaktują się ze sobą, korzystają z tych samych sprzętów (meble, zabawki, książki), tych samych toalet, co, przy nieprzestrzeganiu  częstego mycia rąk, grozi rozprzestrzenianiem się choroby w bardzo szybkim tempie.

Czytaj więcej...

Informacje dla przedsiębiorców rozpoczynających/prowadzących działalność w sektorze spożywczym

Przedsiębiorcy prowadzący produkcję lub obrót żywnością są zobowiązani do przestrzegania przepisów prawa żywnościowego, w tym m.in.:

  • rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności,
  • rozporządzenia (WE) nr 852/2004Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych,
  • ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia i rozporządzeń wykonawczych wydanych na podstawie tej ustawy.

    Czytaj więcej...

Zobacz

Polecamy

Kontakt


2020  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wieliczce