Kontakt osobisty z pracownikami PSSE jest możliwy po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym lub mailowym. Sprawy prosimy w miarę możliwości załatwiać poprzez telefon, e-mail, e-PUAP lub pocztą tradycyjną.

  •  Infolinia dla obywatela w sprawie kwarantanny i zdrowia tel.  222 500 115 
    Chcesz uzyskać odpowiedź online? Pytania i odpowiedzi oraz chat 24/7
    (kliknij tutaj, chat ikona w prawym dolnym rogu)
  • Telefoniczna Informacja Pacjenta NFZ  800 190 590  - tu przez całą dobę uzyskasz informacje o postępowaniu w sytuacji podejrzenia zakażenia koronawirusem
  • Informacja dotycząca kwarantanny dla przekraczających granicę tel. 987 - w celu uzyskania informacji o wyznaczonych miejscach kwarantanny zbiorowej (instytucjonalnej) oraz obowiązującej w tym zakresie procedurze
  • Informacja MUW dla seniorów tel.  12 392 11 10 w godz. 8-17
  • Infolinia MRPiPS ws. wytycznych dla żłobków i klubów dziecięcych (dla samorządów, dyrektorów i pracowników tych placówek) tel. 22 461 60 68 od pon-pt w godz. 9–15

Aplikacja kwarantanna domowa
https://www.gov.pl/web/koronawirus/kwarantanna-domowa

W 12 dniu kwarantanny zrób test - Jesteś na kwarantannie i chcesz wiedzieć, czy jesteś zakażony koronawirusem? 12. dnia możesz zrobić test w mobilnym punkcie pobrań.

Bieżące informacje i pytania odnośnie koronawirusa znajdują się w  serwisie rządowym: https://www.gov.pl/web/koronawirus
Wszystkie publikowane na tej stronie materiały to oficjalne komunikaty, informacje, porady  
potwierdzone przez Ministerstwo Zdrowia i Główny Inspektorat Sanitarny.

Wytyczne zamieszczone na stronach poszczególnych ministerstw we współpracy z GIS
https://gis.gov.pl/aktualnosci/wytyczne-zamieszczone-na-stronach-poszczegolnych-ministerstw-we-wspolpracy-z-gis/


Wakacje to szczególny czas, który kojarzy się z odpoczynkiem, beztroską, słońcem i zabawą. W tym, żeby właśnie tak było pomagamy my – Państwowa Inspekcja Sanitarna. Żeby każda kąpiel była bezpieczna i orzeźwiająca, kontrolujemy stan sanitarny oraz...

Czerniak skóry jest nowotworem coraz częściej występującym w  naszym społeczeństwie. Co roku odnotowuje się około 50 000 przypadków nowych zachorowań na nowotwory skóry. W tym około 2500-3000 stanowią zachorowania na czerniaki.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat skutków zażywania dopalaczy? Jakie są możliwości leczenia i terapii? Gdzie uzyskać pomoc i wsparcie? Masz wątpliwości czy Twoje dziecko zażywa niebezpieczne i nieznane substancje?

Papieros elektroniczny, czyli tzw. e-papieros to elektroniczny system dostarczający nikotynę. Jest to urządzenie elektroniczne, które podgrzewa dedykowany roztwór inhalacyjny (e-liquid) do temperatury około 200-300°C, wytwarzając aerozol, który drogą inhalacji dostarczany jest do układu oddechowego użytkownika.

PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W WIELICZCE PRZYPOMINA O OBOWIĄZKU NIEODPŁATNEJ REJESTRACJI DZIAŁALNOŚCI ROLNICZEJ W PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ.

NIEODPŁATNEJ REJESTRACJI NALEŻY DOKONAĆ:

1.  POPRZEZ ZŁOŻENIE WNIOSKU NA URZĘDOWYM FORMULARZU DOSTĘPNYM NA STRONIE INTERNETOWEJ: ...

Ze wszystkich stron docierają do nas mity i półprawdy dotyczące zdrowego życia. Z inicjatywy Instytutu Żywności i Żywienia powstała strona, na której znajdziemy rzetelne informacje o zdrowym żywieniu. ncez.pl - to adres nowej strony internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Jej...

Informacja ws. nowego koronawirusa

Sytuację epidemiologiczną ws. nowego koronawirusa SARS-CoV-2 monitoruje na bieżąco Główny Inspektorat Sanitarny. Jest to sytuacja szybko ewoluująca, a informacje są aktualizowane w miarę ich udostępniania. Aktualne informacje dostępne są pod adresem:  https://gis.gov.pl/kategoria/aktualnosci/

Liczba przypadków oraz ich rozmieszczenie geograficzne przygotowane przez John Hopkins University CSSE (Center for Systems Science and Engineering)  na podstawie źródeł: WHO, U.S CDC, ECDC, CDC w Chinach, NHC, DXY: Wuhan Coronavirus Cases Map.

Informacja Ministerstwa Zdrowia - Co musisz wiedzieć o koronawirusie ,
Informacje i zalecenia - gov.pl/koronawirus

Zobacz:
ZUS -Świadczenia chorobowe dla osób objętych obowiązkową kwarantanną po przekroczeniu granicy
Q&A dotyczące żywności i koronawirusa
Informacja dla seniorów
Informacja GIS w związku z potencjalnym ryzykiem zakażenia koronawirusem
Komunikat dla podróżujących nr 60 [31 marca 2020]
Wstrzymanie szczepień obowiązkowych w ramach Programu Szczepień Ochronnych
Informacja GIS dla osób powracających z północnych Włoch [27 lutego 2020]
Wyjaśnienia PIP w związku z koronawirusem
Rekomendacje MEN dla dyrektorów przedszkoli, szkół i placówek oświatowych
Materiały informacyjne dla szkół, przedszkoli i placówek oświatowych dotyczące profilaktyki zdrowotnej
Lotnisko Kraków Airport wdrożyło procedury w związku z koronawirusem
Nowy koronawirus SARS-Cov-2 – ZALECENIA [21 lutego 2020]
Przesyłki z Chin (listy lub paczki)
Zasady postępowania epidemiologicznego i medycznego w związku z ryzykiem zawleczenia na obszar Polski nowego koronawirusa (SARS-CoV-2). [14 lutego 2020]
Zasady postępowania w PODRÓŻY LOTNICZEJ oraz w portach lotniczych w związku z ryzykiem zawleczenia na obszar Polski nowego koronawirusa (SARS-CoV-2) [18 lutego 2020]

Czytaj więcej...

Zmiany dotyczące procedury powiadamiania o pierwszym wprowadzeniu do obrotu żywności

Informujemy, że w roku 2020 zaszły istotne zmiany dotyczące procedury powiadamiania o pierwszym wprowadzeniu do obrotu żywności. Z dniem 1 stycznia 2020 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia zmieniające rozporządzenie w sprawie wzoru formularza powiadomienia o produktach wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, rejestru produktów objętych powiadomieniem oraz wykazu krajowych jednostek naukowych właściwych do wydawania opinii (Dz. U. z 2019 r. poz. 2499). W związku z ww. rozporządzeniem w przypadku, gdy skład produktu będzie właściwy dla przypisanej kategorii żywności nie będzie prowadzone postepowanie wyjaśniające i w rejestrze zamieszczony zostanie stosowny wpis „nie prowadzono postepowania, proponowana kwalifikacja jest prawidłowa”, wówczas z przedsiębiorcą nie będzie prowadzona odrębna korespondencja (przyjęcie do wiadomości). Taka korespondencja nie będzie też przesyłana do jednostek Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Podstawową formą komunikacji, w takiej sytuacji będzie rejestr.

Informacje o zmianach w rozporządzeniu dostępne są na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego: https://gis.gov.pl/aktualnosci/zmiany-w-rejestrze-produktow-objetych-obowiazkiem-powiadamiania/.

Ponadto z dniem 4 lutego 2020 r. Główny Inspektor Sanitarny wdroży nowy elektroniczny system powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu środków spożywczych. Informacje o systemie opublikowano na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego: https://gis.gov.pl/aktualnosci/4-lutego-gis-wdrozy-nowy-elektroniczny-system-powiadamiania-o-wprowadzeniu-do-obrotu-srodkow-spozywczych/.

Zobacz

Polecamy

Kontakt


2020  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wieliczce