Kontakt osobisty z pracownikami PSSE jest możliwy po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym lub mailowym. Sprawy prosimy w miarę możliwości załatwiać poprzez telefon, e-mail, e-PUAP lub pocztą tradycyjną.

  •  Infolinia dla obywatela w sprawie kwarantanny i zdrowia tel.  222 500 115 
    Chcesz uzyskać odpowiedź online? Pytania i odpowiedzi oraz chat 24/7
    (kliknij tutaj, chat ikona w prawym dolnym rogu)
  • Telefoniczna Informacja Pacjenta NFZ  800 190 590  - tu przez całą dobę uzyskasz informacje o postępowaniu w sytuacji podejrzenia zakażenia koronawirusem
  • Informacja dotycząca kwarantanny dla przekraczających granicę tel. 987 - w celu uzyskania informacji o wyznaczonych miejscach kwarantanny zbiorowej (instytucjonalnej) oraz obowiązującej w tym zakresie procedurze
  • Informacja MUW dla seniorów tel.  12 392 11 10 w godz. 8-17
  • Infolinia MRPiPS ws. wytycznych dla żłobków i klubów dziecięcych (dla samorządów, dyrektorów i pracowników tych placówek) tel. 22 461 60 68 od pon-pt w godz. 9–15

Aplikacja kwarantanna domowa
https://www.gov.pl/web/koronawirus/kwarantanna-domowa

W 12 dniu kwarantanny zrób test - Jesteś na kwarantannie i chcesz wiedzieć, czy jesteś zakażony koronawirusem? 12. dnia możesz zrobić test w mobilnym punkcie pobrań.

Bieżące informacje i pytania odnośnie koronawirusa znajdują się w  serwisie rządowym: https://www.gov.pl/web/koronawirus
Wszystkie publikowane na tej stronie materiały to oficjalne komunikaty, informacje, porady  
potwierdzone przez Ministerstwo Zdrowia i Główny Inspektorat Sanitarny.

Wytyczne zamieszczone na stronach poszczególnych ministerstw we współpracy z GIS
https://gis.gov.pl/aktualnosci/wytyczne-zamieszczone-na-stronach-poszczegolnych-ministerstw-we-wspolpracy-z-gis/


Papieros elektroniczny, czyli tzw. e-papieros to elektroniczny system dostarczający nikotynę. Jest to urządzenie elektroniczne, które podgrzewa dedykowany roztwór inhalacyjny (e-liquid) do temperatury około 200-300°C, wytwarzając aerozol, który drogą inhalacji dostarczany jest do układu oddechowego użytkownika.

PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W WIELICZCE PRZYPOMINA O OBOWIĄZKU NIEODPŁATNEJ REJESTRACJI DZIAŁALNOŚCI ROLNICZEJ W PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ.

NIEODPŁATNEJ REJESTRACJI NALEŻY DOKONAĆ:

1.  POPRZEZ ZŁOŻENIE WNIOSKU NA URZĘDOWYM FORMULARZU DOSTĘPNYM NA STRONIE INTERNETOWEJ: ...

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat skutków zażywania dopalaczy? Jakie są możliwości leczenia i terapii? Gdzie uzyskać pomoc i wsparcie? Masz wątpliwości czy Twoje dziecko zażywa niebezpieczne i nieznane substancje?

Wakacje to szczególny czas, który kojarzy się z odpoczynkiem, beztroską, słońcem i zabawą. W tym, żeby właśnie tak było pomagamy my – Państwowa Inspekcja Sanitarna. Żeby każda kąpiel była bezpieczna i orzeźwiająca, kontrolujemy stan sanitarny oraz...

Czerniak skóry jest nowotworem coraz częściej występującym w  naszym społeczeństwie. Co roku odnotowuje się około 50 000 przypadków nowych zachorowań na nowotwory skóry. W tym około 2500-3000 stanowią zachorowania na czerniaki.

Ze wszystkich stron docierają do nas mity i półprawdy dotyczące zdrowego życia. Z inicjatywy Instytutu Żywności i Żywienia powstała strona, na której znajdziemy rzetelne informacje o zdrowym żywieniu. ncez.pl - to adres nowej strony internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Jej...

Dobry przepis na bezpieczeństwo

Dobry przepis na bezpieczeństwo” – kampania prewencyjno-kontrolna organizowana przez Państwową Inspekcję Pracy, skierowana do branży przetwórstwa mięsnego (www.bhpnatak.pl).
Celem kampanii jest ograniczenie zagrożeń wypadkowych i zdrowotnych w zakładach zajmujących się przetwórstwem mięsa poprzez zapewnienie przestrzegania przepisów prawa pracy, w szczególności bezpieczeństwa i higieny pracy oraz umożliwienie pracodawcom dostosowania zakładów pracy do obowiązującego prawa w drodze udziału w programie prewencji.

Zagrożenia związane z e-papierosami

Papieros elektroniczny, czyli tzw. e-papieros to elektroniczny system dostarczający nikotynę. Jest to urządzenie elektroniczne, które podgrzewa dedykowany roztwór inhalacyjny (e-liquid) do temperatury około 200-300°C, wytwarzając aerozol, który drogą inhalacji dostarczany jest do układu oddechowego użytkownika.

Czytaj więcej...

Grzyby

Przyszła jesień i rozpoczął się sezon na grzybobranie. Zbieranie grzybów w Polsce jest bardzo popularne, to hobby wielu ludzi lub forma spędzania wolnego czasu na łonie natury. Grzyby są chętnie spożywane ze względu na niezwykłe walory smakowe i zapachowe. Nie zawsze jednak są one bezpieczne.

Czytaj więcej...

„Skąd się biorą produkty ekologiczne”

„Skąd się biorą produkty ekologiczne” to ogólnopolski program edukacyjny dla przedszkoli opracowany wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Okres przedszkolny jest niezmiernie ważnym etapem kształtowania się postaw determinujących aktualne i przyszłe zachowania dotyczące zdrowia. Dlatego też istotne jest edukowanie dzieci w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat. Utrwalone wówczas przyzwyczajenia zdrowotne i nawyki decydują o późniejszym stylu życia. Dodatkowo z badań wynika także, że żywność ekologiczna może mieć związek ze zdrowszym stylem życia. Konsumenci ekologiczni częściej dbają o dietę i aktywność fizyczną oraz cechuje ich istotnie mniejsze prawdopodobieństwo nadwagi i otyłości.

Grupa, do której skierowany jest nowy program, to dzieci uczęszczające do przedszkoli w wieku 5-6 lat.

Celem programu jest zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.

Główne założenie programu:

  • zrozumienie czym jest rolnictwo i produkty ekologiczne,
  • kształtowanie umiejętności wyboru produktów ekologicznych,
  • propagowanie zdrowego stylu życia,
  • zwiększanie wiedzy i świadomości przedszkolaków o  nawykach higieniczno-zdrowotnych.

    Czytaj więcej...

Raport „Stan sanitarny kraju w roku 2018”

Raport zawiera omówienie wszystkich najważniejszych obszarów związanych z utrzymaniem zdrowia publicznego. Powstał w oparciu o wiarygodne dane ze wszystkich obszarów objętych nadzorem bieżącym i zapobiegawczym Państwowej Inspekcji Sanitarnej na podstawie informacji przesłanych przez państwowych wojewódzkich, powiatowych i granicznych inspektorów sanitarnych. Zawiera wiele ciekawych i dotychczas niepublikowanych danych statystycznych wraz z omówieniem najistotniejszych zagadnień z zakresu działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

                                                            Pobierz raport

Zobacz

Polecamy

Kontakt


2020  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wieliczce